Detail Leaf
Ga terug

Webinars “Religieus leven met toekomst”

2/16 dec 2021, 13 jan 2022

15:00 - 16:30

Programma


2 december 2021

Over het DNA van het religieuze leven. Moderator Zr. Monica Raasen

Wat is dat nu eigenlijk: religieus leven? Vaticanum II noemt de navolging van Christus als de hoogste regel als het gaat om een vernieuwing van het religieuze leven. Hoe kan je, in onze tijd en samenleving, de navolging van Christus begrijpen en leven? 

 

Met prof. dr. Henk Witte, drs. Stefan Mangnus o.p. en prof. dr. Erik Borgman.

 

16 december 2021

Komen en blijven. Moderator Dorothé IJzerman o.f.s.

Wat zijn motieven en overwegingen om vandaag de dag te kiezen voor een gemeenschappelijk religieus leven? En, als je dan gekozen hebt, hoe is het om te leven met mensen met verschillende achtergronden en levensverhalen en deel uit te maken van een gemeenschap die divers is, in leeftijd en meer en meer ook in culturele achtergrond.

 

Met Bastiaan de Rooij S.J., Quirien Hagens MA, René Dinklo o.p., Avid Kunnekkandan s.v.d., Angela Holleboom o.s.c., Catharina Al o.p.

 

13 januari 2022

Een toekomst voor plaatsen van stilte. Navolging, leegstand en hergebruik. Moderator dr. Willem Marie Speelman o.f.s.

De gebouwen van de oude kloosters en abdijen zijn niet uit het landschap weg te denken. Als plaatsen schoonheid en stilte en van zowel spiritueel-religieuze als cultuurhistorische betekenis. Zo zijn er in onder meer in de kerken van de Reformatie nieuwe initiatieven tot een religieus leven en krijgen gebouwen die leeg komen te staan in de lijn van de oorspronkelijke bedoeling een nieuwe toekomst. Wat is de kracht van de vormen en de gebouwen van het religieuze leven? Wat zijn mogelijkheden en waar liggen grenzen?

 

Met dr. Karen Lens (architect, Universiteit Hasselt), dr. Anique de Kruijff (Afdelingshoofd Erfgoed in Kerken en Kloosters, Museum Catharijneconvent),  prof.dr. Leon van den Broeke (TU Kampen, VU), dr. Sjoerd Mulder (TST).

 

Praktische informatie
Wanneer: 2/16 december 2021 en 13 januari 2022, telkens 15.00 - 16.30 uur
Locatie: Via Zoom

Deelname is gratis.

Aanmelden verplicht via deze link: www.tiu.nu/ReligieusLeven.

Mail voor nadere informatie naar a.a.m.smeets@uvt.nl.

 

40572476-2E27-4A75-9556-5E58587E7B88_4_5005_c.jpeg

Detail Leaf