Detail Leaf
Ga terug

Portretgalerij zusters

30 apr – 11 sep 2022

Openingstijden locaties

De officiële opening in Oosterhout is op vrijdag 29 april om 14.00 uur in de St.Jan Basiliek.

 

De fototentoonstelling is vrij toegankelijk op de volgende dagen:

woensdag t/m zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

 

De portretgalerij is een eerbetoon en een gezamenlijk cadeau van de gemeente Breda, Oosterhout en Wouw aan de zusters Norbertinessen van de priorij Sint-Catharinadal. De portretten zijn vanaf oktober 2021 t/m juni-juli 2022 op verschillende locaties te bezichtigen.

 

Foto_KoosBreukel_Willen van Zoetendaal.jpgMeer informatie

2021 is uitgeroepen tot het Jaar van het Brabants Kloosterleven. 2021 is ook het jaar dat de orde van de zusters Norbertinessen van de priorij van het Sint-Catharinadal 750 jaar bestaat en dat wordt gevierd.

 

Het Norbertinessenklooster van het Sint-Catharinadal is een van de oudste geloofsgemeenschappen van ons land.

 

Het klooster werd gesticht in Wouw, maar verhuisde al snel naar Breda vanwege overstromingen in West-Brabant. Aan de bloeiperiode in Breda kwam een einde door de Reformatie. De zusters vertrokken in 1647 naar slotje de ‘Blauwe Camer’ in Oosterhout. Tot op de dag van vandaag verblijven de zusters Norbertinessen in Oosterhout in wat ook wel de Heilige Driehoek wordt genoemd.

 

De gemeente Breda en de gemeente Oosterhout hebben het Stadsarchief Breda, Stedelijk Museum Breda en de Stichting Grote of Onze Lieve Vrouwekerk Breda benaderd met de vraag om ter gelegenheid van de viering van het 750-jarig bestaan van de zusterorde een tentoonstelling te maken.

 

De drie Bredase erfgoedorganisaties hebben het initiatief genomen om in overeenstemming met de zusters de bekende Nederlandse portretfotograaf Koos Breukel uit te nodigen om een serie portretten te maken van de Zusters die de geschiedenis van de Zusterorde voortzetten.

 

Koos Breukel staat bekend om zijn integere, markante en tegelijkertijd sobere portretten. Deze hedendaagse portretten van de zusters zullen te zien in de verschillende Brabantse steden waar de zusterorde in haar geschiedenis gevestigd is geweest en nog steeds gevestigd is. Afhankelijk van de viering zal de portretgalerij van de Zusters van het Sint Catharinadal in Wouw, in Oosterhout en in Breda voor het publiek te zien zijn.

 

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie van de portretserie met teksten van de historica Femke Deen. De vormgeving wordt verzorgd door Willem van Zoetendaal en het boek wordt uitgegeven door Lecturis.

 

De tentoonstelling en de publicatie zijn een initiatief van het Stadsarchief Breda, Stedelijk Museum Breda en de Stichting Grote Kerk Breda en zijn een eerbetoon aan de zusterorde en een cadeau van de drie gemeenten: Oosterhout, Wouw (gemeente Roosendaal) en Breda. Het project wordt eveneens ondersteund door de Stichting Mastboom Brosens.

Wanneer is de tentoonstellng voor publiek toegankelijk?


Sint Lambertus Kerk in Wouw van 16 oktober 2021 tot 10 januari 2022

Grote Kerk in Breda van 20 november 2021 tot 24 april 2022

Basiliek Oosterhout van 30 april 2022 tot 11 september 2022

 

De tentoonstelling is gratis te bezichtigen op de volgende dagen:

woensdag t/m zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur.

 

 

Detail Leaf