Detail Leaf
Ga terug

Opening Jubileum 750 jaar Sint-Catharinadal

9 okt 2021

10:00 - 16:00

"750 jaar, Huis van God en Huis van Mensen”. In 1271 werd het Norbertinessenklooster Sint-Catharinadal gesticht en is een van de oudste geloofsgemeenschappen van ons land. Sinds 1647 wonen de zusters Norbertinessen van priorij Sint-Catharinadal in het Slotje De Blauwe Camer. Daar hopen zij in trouw en blijvende toewijding aan de Levende Heer in hun midden, én aan de mensen rondom, hun levensideaal als Norbertinessen te mogen beleven.

 

Op 9 oktober 2021 zal de start plaatsvinden van de viering van 750 jaar Sint-Catharinadal. Dit gebeurt in -gesloten kring- en wordt gevierd met een plechtige eucharistieviering in de eigen kloosterkerk samen met de Oosterhoutse Nachtegalen. Daarna is er ruim gelegenheid om elkaar te ontmoeten in de kloostergangen en niet om alleen herinneringen op te halen, maar zeker ook te reflecteren op het nú en de toekomst.

 

’s Middags zal door Ton Stevens een orgelconcert ten gehore worden gebracht. Dit orgel werd 55 jaar geleden (op 4 juni 1966) ingespeeld door Flor Peeters. Ton Stevens zal een passend programma selecteren. 

 

De Oosterhoutse Nachtegalen (oprichting 1939)

Jeugdkoor de Oosterhoutse Nachtegalen bestaat uit jongens en meisjes, in leeftijd variërend van ongeveer 7 tot ongeveer 20 jaar, die zingend de hele wereld over trekken. De leden van het koor komen niet alleen uit Oosterhout, maar uit de hele regio. Voordat ze toetreden tot de concertgroep van het koor, worden ze in de opleidingsgroep door bevoegde docenten voorbereid om te kunnen zingen als een nachtegaal. 

 

Vrijwel elk jaar maakt het koor een tournee. Zo werden er o.a. concertreizen gemaakt naar Amerika, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië, Polen, Canada, Engeland, België, Spanje, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Duitsland, Rusland/Siberië, Albanië, Ierland en Nieuw-Zeeland.

 

De koorleden krijgen gedurende hun nachtegalentijd niet alleen een adequate muzikale vorming. Ook op sociaal vlak en op het gebied van zelfstandig leren functioneren krijgen ze een schat aan ervaringen mee. Natuurlijk wordt tijdens tournees ook uitgebreid met de cultuur van ieder concertland kennisgemaakt.

 

De muzikale leiding is in handen van dirigent/directeur Wim Schoones. Hij kwam in 1968 als jong zangertje bij de Nachtegalen en is daar vervolgens nooit meer weggegaan. Na de Pedagogische Academie vervolgde hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag volgde hij een specialisatiejaar voor dirigent van kinder- en jeugdkoren.

 

Ton Stevens (1966, Oosterhout.)

Geboren en getogen in Hooge Zwaluwe (N-Br.). Reeds op jonge leeftijd werd hij bevangen door de piano en later het kerkorgel. Hij volgde pianolessen bij Jan Schuurmans (Made) en orgellessen bij Lambert van Eekelen (Zevenbergen). In die tijd was hij de vaste organist van de H. Willibrorduskerk te Hooge Zwaluwe.  Muzieklessen werden voortgezet aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hij studeerde daar piano bij Jacques de Tiège en orgel bij Maurice Pirenne. Daarnaast is hij al vele jaren als assistent-organist verbonden aan de St. Bartholomeuskerk te Zevenbergen.

 

Momenteel woont hij alweer geruime tijd in Oosterhout.  Hij treedt regelmatig op als (gast)organist in de St. Jansbasiliek te Oosterhout; o.a. bij het St. Jan-koor en de Capella Catharina. 

Detail Leaf